Blog

  Blog van Wim van Deventer - 2012-10-18
Gezichtsbedrog

Het beeld dat we hebben van een vergrijzende wereld is aan herziening toe. Het klopt dat de levensverwachting spectaculair toeneemt (iedere dag met 6 uur). Maar ook de gezonde levensjaren nemen toe. Hierdoor zijn we in staat om gedurende langere tijd een bijdrage te blijven leveren aan de samenleving in de vorm van werk of vrijwilligerswerk.
 
Twitter, LinkeIn, Hyves, Facebook Linkedin FaceBook Twitter Hyves

Reacties:

0
 


Reageer:

Naam:
A value is required.Minimum number of characters not met.Exceeded maximum number of characters.
Emailadres:
A value is required.Invalid format.Minimum number of characters not met.Exceeded maximum number of characters.
Reactie:
  A value is required.Minimum number of characters not met.Exceeded maximum number of characters.

Wanneer we het leven verdelen in drie fases onderscheiden we de jeugd tot 20 jr, de volwassenheid van 20 tot 65 jaar en de ouderdom boven de 65 jaar. Graaf Von Bismarck heeft aan het begin van de vorige eeuw in Duitsland de aanzet gegeven voor een pensionering met 70 jaar. Later werd dit bijgesteld tot op het niveau van de gemiddelde levensverwachting toen en dat was 65 jaar. Die norm van 65 jaar heeft inmiddels bijna 100 jaar stand gehouden en mythische proporties aangenomen.

Wie nu 65 is geworden heeft gemiddeld nog 20 jaar te leven. De uitdaging zit in het vooral gezond moeten leven. Dat doen we door goed te eten, onze energie over de dag te verdelen en vooral veel te blijven bewegen. Stoppen met werken draagt hier niet aan bij, want rust roest.

Er is alle aanleiding om de norm van pensionering te verleggen richting 75 jaar. Niet alleen omdat we nu veel ouder worden en langer in goede gezondheid leven, maar ook omdat mensen die actief blijven langer gezond zijn. Wanneer we die grens verplaatsen, kan dat grote gevolgen hebben voor ons denken. Het aantal ouderen wordt door de voorgestelde indeling gehalveerd en de groep volwassenen (ouder dan 20 en jonger dan 75) neemt met dit zelfde aantal toe.