Blog

  Blog van Wim van Deventer - 2011-12-16
Zwemmen in het RRR

“Durf te dromen”, een impressie uit 2014. In de vroege ochtend komen omwonenden vanuit Hillegersberg en Terbregge op de fiets of wandelend naar het zwembad in het nieuwe revalidatiecentrum RRR om daar te zwemmen en de conditie te verbeteren. Daarna komen er groepjes kinderen die reumatische aandoeningen hebben en die samen werken aan hun herstel.
 
Twitter, LinkeIn, Hyves, Facebook Linkedin FaceBook Twitter Hyves

Reacties:

0
 


Reageer:

Naam:
A value is required.Minimum number of characters not met.Exceeded maximum number of characters.
Emailadres:
A value is required.Invalid format.Minimum number of characters not met.Exceeded maximum number of characters.
Reactie:
  A value is required.Minimum number of characters not met.Exceeded maximum number of characters.
In de vroege ochtend komen omwonenden vanuit Hillegersberg en Terbregge op de fiets of wandelend naar het zwembad in het nieuwe revalidatiecentrum RRR om daar te zwemmen en de conditie te verbeteren. Daarna komen er groepjes kinderen die reumatische aandoeningen hebben en die samen werken aan hun herstel. Tussen de middag wordt er zwemles gegeven aan scholieren., in de namiddag zijn de patiënten uit het RRR aan de beurt en ’s avonds is het zwembad afgehuurd door verschillende patiëntenverenigingen en een ARBO bedrijf dat mensen weer aan het werk helpt. Tussendoor is er een vast moment dat zwangerschapsgymnastiek wordt gegeven.

Het energieverbruik van een normaal zwembad is hoog waardoor de exploitatiekosten hoog zijn. Maar omdat het nieuwe revalidatiecentrum RRR is uitgerust met een duurzaam systeem van ondergrondse koude en warmte opslag is dit bezwaar ondervangen en is het bovendien mogelijk om de temperatuur van het water in korte tijd aan te passen aan de specifieke doelgroep.

Water is zo goed voor een mens. Dat is vooral aan kinderen te merken. Zij beginnen te lachen en te bewegen zodra ze met water in aanraking komen. Maar ook ouder wordende mensen voelen zich er prettig bij. Het water is verwarmd en voelt daardoor behaaglijk aan. De mineralen in het water zuiveren de huid. Het water werkt ook stabiliserend. Mensen die buiten het water niet zelfstandig kunnen staan, kunnen dat in het water vaak wel. Het water heft de zwaartekracht min of meer op, waardoor het makkelijker is om in het water te bewegen.

Er komt veel bij zo’n zwembad kijken. Allereerst bieden de verkleedruimten veel privacy. Mensen met een beperking die niet zelfstandig kunnen lopen kunnen gebruik maken van een plafondlift. Deze lift brengt komt tot boven het water in het bassin, waarna onder begeleiding langzaam maar zeker de mensen in het water worden gedompeld. Eenmaal uit het water moeten de mensen zich (af)drogen en goed warm blijven, wat gerealiseerd wordt dankzij infrarood lampen.

Het roestvrij stalen zwembad is zo ingericht dat je er zowel in kunt lopen als in kunt zwemmen. Medewerkers gaan soms mee het water in. Zij kunnen ook vanaf een droog plekje mensen begeleiden. De vloeren zijn elektrisch te verstellen. Wanneer het zwembad niet wordt gebruikt worden de vloeren in de hoogste stand gezet waardoor het zwembad wordt geïsoleerd. Met behulp van elektromagneten kunnen allerlei verschillende banen met leuningen worden gecreëerd, waardoor mensen zich vast kunnen pakken als dat nodig is. Door die banen kunnen ook veel mensen tegelijk in het water zijn.

De bewegingen kunnen onder water op video worden vastgelegd, zodat goede uitleg gegeven kan worden over hoe men moet lopen of zwemmen. Diezelfde beelden dienen ook een therapeutisch doel. De bewegingen die de mensen maken worden bovendien geregistreerd, waardoor het mogelijk is om bij te houden hoe vaak en hoe intensief iemand een spiergroep heeft gebruikt. Aan de gekleurde lampjes kunnen mensen zelf zien hoe ver ze gevorderd zijn. Opmerkelijk genoeg verplaatsen enkele patiënten zich niet ondanks de inspanning die zij doen. Zij blijven op hun plaats omdat er bijvoorbeeld een jetstroom is die individueel kan worden afgestemd op de zwemkracht of een onderwaterloopband zoals in een fitnesscentrum. Wanneer de mensen zo bezig zijn krijgen zij via een bijzondere bril beelden te zien waardoor het lijkt dat zij in een rivier zwemmen of door een rivier waden. Een favoriete film van veel ouder wordende mensen is een film van de Ardèche waar velen een eigen herinnering aan hebben. Bij de kinderen is vooral de film “Fish Hooks” populair van Walt Disney.

In het bassin waar je vreemd genoeg nauwelijks omheen kunt lopen, zijn kleine eilandjes die met siergewassen zijn begroeid. Daardoor ontstaat een natuurlijke overgang met de mooie tuin die naast het zwembad is aangelegd en die je kunt zien vanuit het water. Het ruikt nergens naar chloor en je kunt terwijl je in het zwembad ligt naar buiten kijken. Een andere mogelijkheid is om naar een scherm te kijken waar je vissen ziet zwemmen waardoor je het gevoel krijgt dat je onderdeel bent van een groot aquarium.

Soms wordt er ook een grapje gemaakt. Zo ziet een van de kinderen die er die dag een potje van maakt plotseling een haai op zich afkomen. Hij weet niet hoe hard hij weg moet zwemmen tot hij de lachende gezichten om hem heen ziet en hij zich realiseert dat hij “beet” is genomen.

-------------------------------------------------------------
Toelichting: Het zwembad moet tegelijkertijd met de nieuwbouw worden aangelegd. De oplevering staat gepland voor 2014. Het ontbreekt het RRR nu nog aan voldoende geld. Het idee voor dit bijzondere bad is ontwikkeld samen met het Ronald ter Hoeven en Marcel Jagersma van het Nationaal Platform Zwembaden en Joke de Vries van de Reumapatiëntenbond. Een aantal mensen en bedrijven zetten zich in voor de realisatie van dit therapeutische zwembad. Zo heeft de beroemde Rotterdamse schilder Jos Looise het initiatief genomen om mensen tegen betaling te portretteren en de opbrengst ter beschikking te stellen. De Westlandse golfclub heeft een donatie gedaan evenals de stichting SKW. De stichting vrienden van het RRR initieert diverse inzamelingsacties.